skip to Main Content

Podcast: Ecologen gezocht met verstand van landbouw

Foodlog ging in gesprek met Marije Klever (BoerenNatuur) en Ben Koks (Harrier Conservation International). Beluister de podcast.

Gedurende vele eeuwen landbouw in Nederland, heeft zich een cultuurnatuur ontwikkeld in symbiose met de landbouw. De grutto is bijvoorbeeld een vogel die vanaf de steppes in Rusland naar onze weidegebieden trok. Die weides ontstonden toen onze voorouders de bossen hadden gekapt. Zonder de koeien die onze voorouders gingen houden, zouden we vermoedelijk geen grote populatie grutto’s en ander vogelsoorten hebben gehad.

Ben Koks legt uit dat ook met de akkerbouw een vogelstand is meegekomen. Die zijn door onze natuurbeschermers maar stiefmoederlijk beschermd. Dat kan veel beter vindt hij, als Nederland boeren toestaat zo te boeren dat het ander leven om hun akkers heen aantrekt.

Marije Klever is melkveehouder onder de rook van Utrecht en Lopik. Ze is voorzitter van BoerenNatuur, de organisatie die boeren helpt om samen te werken binnen gebieden om daar de biodioversiteit op en rond hun land te verbeteren. Idem voor de water- en bodemkwaliteit. Ze is een jonge boerin. Haar generatie heeft een deel van de biodiverse flora en fauna die ooit door boeren ontstond maar ook weer deels verdween, al niet meer gekend. Nu ze die ontdekt, wordt ze er enthousiast van.

Eén ding is duidelijk: met alleen ‘wilde’ ecologen, krijgen we onze cultuurnatuur niet terug of kunnen we die niet ontwikkelen. In unisono concluderen Koks en Klever dan ook dat er een nieuwe generatie ecologen moet worden opgeleid: met verstand van landbouw!

In de podcast zit nog een boodschap verstopt: BoerenNatuur kan heel pragmatisch zaken oplossen waar Den Haag niet meer uitkomt. Koks komt met een serie adviezen over gebieden waar eer aan te behalen valt. Vergeet de dure gronden ‘om anderhalve kievit te redden’.

Het gesprek is te beluisteren via onder meer SpotifySoundcloud en Apple Podcasts.

Bron: Foodlog.nl

Back To Top